Försening...

Jag är hemskt ledsen, men jag kommer inte att ha möjlighet till att lägga upp vinnaren av bildtävlingen idag då jag inte har tillgång till dator idag :( så jag hoppas att ni står ut med att vänta till imorgon!!

Nu är jag och ett par kompisar på väg in till stan för att festa loss! Får väl se hur många människor man har att vänta sig där inne! Har hört att det ska vara runt 22 000 personer som springer runt och super, inte illa. Synd bara att morsan jobbar som väktare där, men risken att man träffar på henne bland så många personer e väl kanske i te jätte stor XD


Mysig tur i värmen

Tog mig en liten skritt tur i bar grimma och grimskaft idag på förmiddagen, riktigt mysigt måste jag säga!! :)


Tävlingen är avslutad!

Nu är bildtävlingen avslutad!
Imorgon kommer vinnaren upp i ett inlägg :)

Igen.. FML

Ja.. Jag har då självklart gått och blivit förkyld IGEN!! Har varit frisk i ca 2-3 veckor så får man fetaste förkylningen nu igen. Aja, bara att stå ut!
Imorgon är det i alla fall Valborg.. får se vad vi ska hitta på, men antar att vi ska in till Uppsala och röja! 

Idag har jag tagit mig ner här på stan i enköping och köpt örhängen och ett par nya byxor, det var verkligen välbehövligt med tanke på att mina har typ gått sönder :S sån tur är så behövde jag inte åka ända till Uppsala för att ta hand om Ideal idag i alla fall eftersm Johanna tog honom idag :) Faktiskt riktigt skönt att slippa köra ca 12 mil när jag känner mig såhär dålig, har nog en del feber skulle jag gissa på.. :/ 

Vad ska ni göra imorgon?

Bilder på MIG

Jag tror faktiskt aldrig att jag har visat riktiga bilder på mig själv här på bloggen. Så jag tänkte det kanske kan vara dags för de? ;) Kan ju kanske vara kul för er att veta hur den skumma mäniskan bakom denna blogg faktiskt ser ut, haha! Det är kanske inte världens bästa bilder direkt... för jag är inte den typ av person som sitter och knäpper massor av kort på mig själv :P 

Vet att denna bild är jätteliten.. Synd. Men inget jag kan göra nått åt!




27. Såhär vill jag att mitt liv ser ut om ca 20 år

Det är aldrig något jag egentligen har funderat på! Men nu då när jag tänker efter, så skulle jag vilja bo på en mindre hästgård, med kanske 5 boxar. Ha ett litet mysigt hus, en ridbana och så ska det finnas ridhus som det är skrittavstånd till. Det ska finnas både beteshagar, mindre hagar med gräs och grushagar. Så alla sorters hästar kan bo där! Det ska finnas foder automater till varje hage så dom kan äta hö ofta!!!!! Jag vill oxå att det ska vara skritt avstånd till någon sjö där man kan bada med hästarna, hur mysigt är inte det egentlige? :D 

I stallet vill jag att det ska vara högt i tak med BRA luftkonditionering, fönster som man kan öppna så att hästarna kan sticka ut huvudet, spolspilta ska absolut finnas. Jag vill oxå ha massor av smårum tex; ett rum för foder, ett rum för täcken, ett rum för saker och ett rum för BARA sadlar och träns. 

I det stallet skulle jag själv vilja ha två egna hästar och tre som hyr in sig. 

Hur vill ni ha erat liv om 20 år? :)

hittade typ inga bilder på google, men det är ju hur underbart som helst när hästarna kan sticka ut huvudet direkt från boxen!!! :) 


Älskvärt men jobbigt...

Jag älskar verkligen våren! Det är lätt den bästa tiden på året!! MEN, det är väldigt jobbigt att veta vad man ska ha för täcken på hästarna. I alla fall enligt mig... Typ som idag, då var det varmt med sol, men det blåste. Så ska hästarna gå utan eller med täcke ute!? Det är så himla svårt att veta just när det är såhär halvvarmt. Vill ju inte att dom ska svettas med ett täcke på sig, men det är ju heller inte bra om dom blir nerkylda! 

så jag tycker det är otroligt jobbigt att veta om dom ska gå utan eller med täcke just denna årstid....
Hur brukar ni göra med era hästar såhär på vårkvisten? Går dom utan täcken nu? 



Shoppat inför studentmiddagen!

Idag var vi till Västerås och skulle handla lite saker inför min studentmiddag, som är på torsdag. Gick runt typ flera timmar och letade efter en klänning men hittade fan ingen som jag gillade... Så jag gav upp och lät mamma leta, och mamma bara tog en klänning helt random och så var den jätte bra? Haha snacka om att hon hade bra smak för en gångs skull!!!

Men skor däremot var inget svårt att hitta! Kollade på mååååånga som jag ville ha, men det fick bli ett par svarta som har upphöjda både fram och bak. Känns som jag blev en decimeter längre haha :D och dom var verkligen GRYMT SNYGGA!!!!!

 

 

 


This or that

Häst / Ponny

Benlindor / Benskydd

Fjordning / Travare

Träns / Kandar

Hoppning / Dressyr

Tre-delat bett
/ Två-delat bett

Uteritt / Ridbanan

Trav / Galopp

Spån / Torv
- En blandning

Halm / Halmpellets

Korn kross / Havre

/ Hösilage

Fri tillgång med hö/ portioner med hö

Padd under sadel / Ingen padd

Utevistelse 8 timmar / Utevistelse 12 timmar eller mer

Naken / Stalltäcke

Vatten kopp / Vattenhink


Min kamera

Jag har fått förfågan om vad jag har för kamera. Och tänkte det är lika bra att jag tar det i ett inlägg eftersom det säkert finns fler som undrar de :)

Men det är i alla fall en Sony A500 som jag fotar med. Ibland blir det mobil kamera oxå.. haha!!
Men Sonyn tar MYCKET bra bilder även om man är helt inkompetent på inställningar osv. Det är en ganska svår kamera att hålla på med inställningar på. Men jag använder nästan bara Auto och sport läget, då blir det SUPER bra bilder! Det är ju en ganska "priffsig" kamera, och jag är inte direkt bra på kameror! Men tycker endå att jag kan få riktigt bra bilder med den! Så den duger mer än bra för mig.

Jag köpte den/fick i födelsedagspressent för 2 år sedan. Då kostade den 10 000. Men idag tror jag den ligger på ca 6000 -7000. MYCKET prisvärd kamera. Bland det bästa köp ajg gjort :)

Jag älskar att man kan vinkla skärmen på den!!! Det är superbra när man ska ta bilder så kan håller kameran över huvudet, då är det bara att dra ner skärmen:)

Tävling! :)



Min mail är: [email protected]

Barbacka pass på schemat!

Det blev lite ändrade planer med Ideal ridschema, han var så himla trött den här veckan så han fick faktiskt vila igår istället för idag! Så idag står en skogstur barbacka på schemat istället! Känns som att det typ var 100 år sen jag red barbacka. Har blivit så bekväm av mig sen jag har sadel på heltid igen haha.. För er som inte hängt med så kan jag säga att förra året hade jag ingen sadel till Ideal under ca ett halvår eftersom när Ideal var sjuk så sålde mamma hans sadel eftersom hon inte trodde han skulle bli frisk. MEN det blev han å sen köpte jag ny sadel men efter ett tag fick han ont i ryggen och så bytte jag sadlar som jag bytte underkläder typ.. Haha... Men nu har jag skaffat en EXAKT lika sadel som han hade förut så nu är problemet löst! :) Men under ett halvår hade jag ingen sadel så då red jag barbacka varje dag! :D

Jag har typ itne ridit barbacka på flera månader så jag tycker det är dags att göra det igen! Ska faktiskt försöka göra det lite oftare eftersom det är bra både för min balans och för Ideals rygg :) Måste säga att jag faktiskt inte egentligen har något emot att rida barbacka. Sitter näst intill lika bra utan sadel som med sadel, för visso så har man inget att hålla sig fast med om han gör något bocksprång så det kan va lite jobbigt.. Men jag lyckades aldrig ramla av under de halvåret jag red barbacka. Stolt! :) Bara för att jag skrev så så kommer jag säkert ramla av idag..! Men vi får väl se. Haha

Aja uppdaterar mer senare om jag ramlade av eller inte haha!


14. Saker du gör vardagligen (i stallet och till vardags)

Först och främst går jag ju till skolan på morgonen, brukar normalt börja halv 11. Så vissa dagar när Ideal ska vila så brukar jag åka till stallet på morgonen, så jag kan ha eftermiddagen till att träffa kompisar, plugga eller vad jag än behöver göra :) 

Men en vanlig vardag ser väl ut som så att jag åker till skolan, sen slutar jag runt tre och tar bussen hem, äter någon mellis, eventuellt tränar lite, pluggar lite och sen tar jag bilen till stallet.
Ibland tar jag bilen till skolan och åker direkt till stallet, men det är lite beroende på vad det är för dag och vad jag ska göra under dagen :) Eftersom det tar mycket tid att åka buss så brukar jag ta bilen dom dagar jag har lång skoltid eller mycket saker att uträtta den dagen! 

Väl i stallet brukar jag göra saker i denna ordning:
  1. Mockar nästan alltid först, för jag tycker det är skönt att ha de gjort!
  2. Fixar maten.
  3. Tar fram saker inför ridningen.
  4. borstar och fixar i ordning Ideal.
  5. Rider.
  6. Och när jag är klar brukar jag ta in honom i boxen eller ställa upp honom i gången och borsta.
  7. Sen åker jag hem, eller om det är saker som ska putsas, städa någon stans eller mocka hage tex så brukar jag göra det innan jag åker hem! 



Hiss och diss

Hissar:
  • Äntligen fått hem nytt spån!
  • Börjar bli bättre väder!
  • Valborg på måndag + ledig måndag tisdag!
  • Ska på hästloppis 6e maj
Dissar
  • Ideal hostar lite, förmodligen på grund av höet eftersom han är så känslig.
  • FETT mycket att göra inför studenten...

Nu ska jag iväg på jobb intervju! Så önska mig lycka till! SÅÅÅÅ nervös!

8. Min största rädsla inom ridsporten

Min största rädsla inom ridsporten är nog att Ideal blir sjuk och måste avlivas. Eller att han bara dör av ålder. Jag älskar Ideal som faktiskt en familjemedlem, för han har varit i mitt liv sen jag var tre år, så jag känner inte till ett liv utan honom. Så ni kanske förstår att jag är rädd för den dagen då han inte finns kvar? 

Vet faktiskt inte ens om jag kommer att fortsätta rida efter att Ideal är borta, känns inte som att det finns någon mening med att rida då eftersom jag rider bara på grund av att jag älskar Ideal och för att det är kul att rida JUST Ideal. Måste säga att jag inte tycker att det är direkt roligt att rida andra hästar. Det är bara Ideal som gäller för mig, annars känns det faktiskt som att jag kan vara utan ridningen! 

Älskar dig min lilla gris! Puss! 




Billigt och BRA!

Antar att dom flesta som har häst vet att det kostar en del att köpa tex spån eller torvbalar. Torvmixen jag tidigare köpt kostar 90 kr balen.. Usch, ryser bara jag tänker på det, dessutom behövs det ca 5 st i månaden. Billigt? Nej!

MEN nu är det så bra att jag har hittat en såg som hyvlar kutterspån! Normalt så har inte sågar kutterspån, utan dom har det där småkorninga spånet. Men icke denna såg eller! 
Så man får åka dit med säckar och packa dom så fulla det bara går. FÖR 10 KR säcken!!!!! Det är SJUKT billigt! Med tanke på att om man verkligen pressar det ordentligt får man i lika mycket spån i säcken som det är i en vanlig spånbal man köper! Så det är underbart! Var där igår och köpte 16 säckar för 160 kr :) Räcker ungefär två till tre månader för mig :) 

Dock så lägger jag in ca 1 torvbal i månaden i alla fall, eftersom jag tycker inte att det suger upp tillräckligt bra med bara spån. 





Kul kväll...

Denna bunt papper spenderar jag min kväll åt... Kul liv liksom! 128 sidor historia, någon som vill byta med mig? :)


Svar på kommentar!

Linnéa om Bett jag använder:

        Hur länge har du ägt honom? :-)



Svar: Från början var Ideal min mammas, hon har ägt honom sen han var 3 år, alltså i 16 år har han varit i min familj. Även jag var då tre år. så vi är alltså lika gamla :) Men sedan jag var ca 10 år har mamma och jag "dealt" på honom under ett antal år. Men när han var kanske 14 blev han väl min helt. Men när han var 13 började han ha fång hela tiden, det gick liksom aldrig över.. Men när han var 16 blev han bra, och våren när han blev 17 började jag rida honom igen och sedan dess har han varit frisk, nu fyller han 19 år i maj! :)

Så man kan säga att han varit delvis min i 9 år. Men helt min egen har han varit sedan ett par år tillbaka.

Här är min älskling 3 eller 4 år :)


(mamam som rider)





Dissar

Måste STOR dissa detta regntecke från Hööks!!!! Det sitter så dåligt på hästarna i bogen. Det lägger sig bakom manken och långt upp i halsen så det skär in i hästarna när dom ska böja sig ner för att äta.. Usch! Det går absolut inte att ha bara det täcket på. För då sitter det långt upp i halsen och bakom bogen. MEN, om man har ett stalltäcke under regntäcket sitter det faktiskt riktigt okej :) Till och med nästan så det sitter löst i bogen, vilket är super! Men då är det ju de att ALLTID behöva ha ett stalltäcke under, och egentligen hur kul är de? :S

Även en till tjej i stallet som har samma täcke har exakt samma problem, så jag antar att det inte bara e Ideal det är fel på utan att täcket faktiskt HAR en dålig passform! 

DISS!!!! 



24. Mitt motto

Ingen dör oskuld, för livet knullar oss alla.

Haha det kanske är ett lite anorlunda motto.. Meeeen tycker det är rätt sant, och framförallt klockrent ;) 


Bett jag använder

Jag brukar använda mig av tre olika bett, beroende på vad jag gör. Ett vanligt tre-delar använder jag för det mesta, när jag tränar på ridbanan, när jag rider ut, man kan säga att jag rider med det vanliga tre-delade 80% av alla gånger. Han funkar superbra på ett tre-delat bett + att det är snält mot hans mun!  

Så ibland rider jag med kandar, tex faktiskt är jag rider dressyr ute på tex ängen. För när jag rider på ängen är han oftast mer framme för skänkeln och då passar det bättre att rida med kandaret helt enkelt! Rider även med kandaret på ridbanan ibland, tex när jag har tänkt mig träna lite hårdare, för då är det enklare att få honom uppmärksam och så slipper man koncentrera sig på formen på samma sätt som met träns! Självklart måste man även tänka på formen med kandar! Men det blir på ett annat sätt med kandar om ni förstår? :) 

Och så har jag ett till bett som jag brukar använda. Det är ett tre-delat fullcheek bett. Jag brukar använda det tex när jag longerar, tömkör eller ibland när jag rider ut. Han bli liksom lite mer balanserad med det bettet, och heller inte riktigt lika stark, så det funkar bra! 



Här e kandarstången som jag använder. Och bilden till höger är fullcheek bettet.




Mot stallet!

Nu ska jag bara käka nudlar sen ska jag åka iväg till stallet! 

Jag skrev på veckans ridpass att det idag är träning på ridbanan, men eftersom jag har råkat förflytta allt på detta schema så är det idag uteritt som gäller! För jag skrev ju det igår, och jag trodde det var tisda IGÅR nämligen haha! Så idag är det uteritt som gäller! :) Klantigt av mig som råkade tro det var tisdag IGÅR haha.. Så det som står på måndag på ridschemat är igentligen SÖNDAG :D Klantigt av mig, hoppas ni överlever XD 

Nej nu ska jag sluta snacka skit och ta mig till stallet! Bjuder på mer intressantinlägg ikväll, lovar!!!!

Detta blir nog dagens outfit :)


20. Något jag vill göra

Det finns en sak som jag verkligen skulle vilja, det är att träna för våran gamla tränare Andreas Hesse. Det är en tysk dressyrtränare som är SUPERDUKTIG!! Man kan faktiskt säga att det är han som tog Ideal från ca LA till halvutbildad i Grand Prix. Det var ingen som trodde att denna lilla hopp köttbulle skulle komma så långt i dressyren, men med rätt tränare och rätt inställning går allt! 

Det var många många år sen som Andreas tränade mamma och mig. Jag kan inte ha varit mer än ca 9 - 10 år då. Jag kan säga att han var en väldigt väldigt hård tränare. Man fick verklligen rida tills man grät, bokstavligen. Men satan vad man lärde sig rida. Så av honom har jag lärt mig att om man vill komma någon stans måste man verkligen kämpa till 110% 

Tyvärr kan jag inte träna för honom längre eftersom han nu har flyttat typ längst upp i Norland.. Tråkigt! För han var den absolut bästa tränaren jag någonsin ridit för. Inte ens Mattias Jansson slår honom. 

Bild på Andreas, den är lånad från google


Bildbomb från gårdagens film

Som sagt så är bilderna tagna från en film så det är ingen vidare kvalitet på dom, men det är bilder i alla fall ;) 

Är heller inte nöjd med ridpasset, kändes verkligen inte bra på något vis :/ Så jag känner att bilderna heller inte är på topp, men men det e litebilder i alla fall ;) 











Hissar Hööks väska för benlindor

klickade runt lite på Hööks hemsida, ch jag såg en JÄTTE smart grej som jag inte sett tidigare! Men det var en supersmart väska som man kan lägga benlindor i! Det finns plats för 12 st benlindor i denna otroligt smarta väska! Alltså gud vilken bra grej det var, jag som har alla mina benlindor ÖVERALLT! haha.. ska nog införskaffa mig en sådan snart! Kostade dessutom bara 89 kr!!! 


Klicka HÄR för att komma till produkten! 





Veckans ridschema

Måndag: Rida på ridbanan lite kort pass med fokus på lösgjordhet.
Tisdag: ridbanan, lite mer fokus på lösgjordhet och framåtbjudningen.
Onsdag: Uteritt, mest skritt i skogen.
Torsdag: Vila elle Johanna rider. (ska på jobb intervju så har inte så mycket tid)
Fredag: Förodligen longering eller tömkörning.
Lördag: johanna rider eller så kommer mamma ut och tränar mig! :)
Söndag: Dressyr på ängen med fokus på ökningar och samlingar.


HJÄLP?!

Just nu kan jag verkligen inte komma på vad jag ska blogg om!! så snälla, HJÄLP!

Vad är det ni vill läsa om? Vad vill ni ha för bilder? Vill ni ha inlägg om dagens ridpass, Utrustning, Vardag?? Hjälp mig komma på något! För just nu står det stilla i mitt huvud!


16. En bild som gör dig lycklig


Företagsmässa

I lördags var jag med min mammas och Patriks företag på en mässa i Enköping (därför jag hade dåligt medinlägg till idag) Det var verkligen superkul att gå runt och lyssna på vad andra företag ahr att erbjuda och att marknadsföra min mammas företag Besec. (dom håller på med säkerhet i arbetsmiljön, och utbildar i det) 

När man gick runt och pratade med olika företag fick man även MASSOR av gratissaker, faktiskt jättekul haha :D jag fick bland annat en fläckt som kan va bra att ha varma sommardagar som man då kan ta med för den gick på batteri/usb, en usb led lampa, klistermärken, pennor som man skriver på CD skivor med, bilschampo, flera nyckelband och så fick min mamma och Patrik massor av saker med :) Bland annat kattmat, led usb lampa, datorplast skydd, antivirusprogram och lite mer saker. Så jag tycker det var otroligt roligt att gå runt där på mässan, doch var jag heeeeeelt död när jag kom hem så jag orkade inte fixa några tidsinställda inlägg för idag tyvärr :( Men nu ska uppdateringen bli bättre igen :) 

Här var Besecs monter! :) 






Hästloppis

Idag hade grann stallet hästloppis, tyvärr kunde jag inte vara där men pappa köpte i alla fall ett schabrak till mig för 20 kr haha :D inte världens snyggaste kanske, men helt okej för 20 kr :)


2a platsen av veckans blogg

2a platsen av tävlingen blev nataliehakkila.blogg.se
Grattis till dig Natalie! 

Klicka på länken ovan eller på bilden för att se hennes underbara blogg! :)




Grattis till Adelinde

Ja det blev ju då Adelinde Cornelissen som vann Världscup finalen i dressyr på 86% Bra gjort måste jag säga! 

Patrik Kittel kom då slutligen på en 8e plats med 75%.
Och Tinne Vilhelmson-Silfven kom på 9e plats med 74%

Bra kämpat Sverige, det räckte inte hela vägen hem men vi kommer igen nästa gång!! ;) 

Måste faktiskt erkänna att en av mina favoriter var Valentina Truppa, hennes häst var så underbart fin!! Lika igår, superfina var dom! kul oxå att hon faktiskt kom på en 3e plats! 

Denna bild är på Valentina Truppa och hästen är ju bara underbar! Love! Måste säga att den är LIIIIIITE lik Ideal i kroppsformen, knubbig :) Men det är otroligt fint när dom är i den grövre modellen, gillar faktiskt inte alls dom där tunna ädla hästarna! Grova skall dom va! :) 

Bilden har jag bara tagit random från google.


7. En sak som aldrig får hända!

Något som faktiskt inte får hända är faktiskt att någon häst skulle komma lös i stallet på natten! Det är något som är min absolut värsta fasa!!!! Jag måste kolla typ 5 gånger innan jag åker hem att boxdörren faktiskt är stängd, brukar till och med ta kort med min kamera på att det är låst.. haha ja, jag vet, är helt störd :P Men kan va så illa att jag till och med måste åka tillbaka till stallet och kolla så det verkligen är låst om jag är osäker. Så därför känns det bra att ta en bild på att de är låst haha!! 

Men i alla fall, tycker det är otroligt viktigt att man inte har alla mat framme i stallet på nätterna IFALL en häst skulle ta sig ut, så att den hästen inte äter upp all mat. För då kan den ju få kolik. eller som Ideal, fång!! Så för mig är det något som absolut inte får hända, att en häst kommer lös i stallet på natten alltså!! För visso har inte vi någon mat ute i stallet som någon häst kan komma åt, utan vi har ett litet stängt rum där vi förvarar ALL mat. Men det är inte alla stall som har ett foder rum tyvärr. Tex mitt förra stall hade vi all mat vid deras boxar i början, och det hände faktiskt att någon häst kom lös och åt ALL mat, som var för typ 5-6 hästar, minns inte riktigt. Men efter det tog vi i alla fall bort kraftfodret därifrån så hästarna inte kunde komma åt de.

Hahaha.. Dessa bilder har jag många av i min mobil! Jag vet att det låter lite mysko, men jag måste på riktigt åka tillbaka till stallet och kolla en extra gång om jag verkligen låst om jag inte har dessa bilder för VARJE DAG! Haha...Säga vad ni vill, men sån är jag! :) 


Ridövning med markbommar

Markbommar trav på volt

-Lägg tre eller flera bommar på en volt med 1meter emellan.
-Trava sedan över bommarna på volten.
-Rid förbi bommarna ibland så att hästen inte förväntar sig att den ska över bommarna varje gång, för då kan han bli stark och ovillig att lyssna på dig.
-Om man vill kan man lägga in övergångar lite då och då. Trav - skritt - trav - halt - trav osv.

Detta är bra för hästens bakbensaktivitet och för att få hästen att länga steget.

  • Halvhalter.
  • Glöm inte att hästen faktiskt får sträcka på nacken när han går över bommarna. Men inte ta upp huvudet, han ska söka sig framåt.

 

Markbommar galopp

-Lägg ut en eller två bommar innanför fyrkantsspåret. Spelar inte så stor roll hur långt emellan. Men lägg dom inte för tätt.
-Galoppera över bommarna och variera antalet galoppsprång emellan bommarna. Ena gången tex 4 galoppsprång. Och nästa gång tex 3 galoppsprång. Men rid inte över bommarna varje varv. Då blir hästen förväntansfull och kan rusa iväg och då kan det uppstå en onödig kamp.

  • Variera galoppsprången.
  • Halvhalter.
  • Rid inte över bommarna varje varv.
  • Se till att det är du som bestämmer fart och inte hästen.


1a platsen av veckans blogg

Första platsen gick till: tnmryttare.blogg.se

Klicka på länken eller deras header nedan för att se deras underbara blogg :) Grattis till er tjejer! :D 



Världscup finalen i dressyr, fredag

Hann kolla en liten stund på Världscup finalen i dressyr idag när ajg kom hem från skolan. Det var många många fina hästar med måste jag säga!
Jag är glad att jag hann se Patrik Kittel och Toy Story. Dom gjorde en riktigt fin ritt förutom att det blev jämfota i ett galoppombye, synd! Kostade dom en del poäng, men men! Han slutade i alla fall på en 6e plats, och det är ju inte direkt dåligt ;) Imorgon blir det Kur, ska bli spännande att se! 

Här har vi deras uppvisning för dagen! 


Blogg-tävlingen är avslutad!

Har just avslutat veckans blogg tävling! Och nu sitter jag här och ska då dra lott om vem som får äran att vinna! ;) Har faktiskt bestämt mig för att ha TVÅ vinnare, eftersom det var så många som var med, kul! :) 
Den lott som jag drog först kommer upp imorgon, och den lott jag drog tvåa kommer upp på söndag! Så håll utkik mina kära läsare! :) 

Kan meddela att det var 22 st som var med och tävlade, vilket var kul :) 


Equipage

I påsk present fick jag en prenumeration på tidningen Equipage, av mamma! Och här om dagen kom första numret hem i brevlådan! Älskar verkligen att läsa häst tidningar!
Än så länge har jag inte riktigt hunnit läsa så mycket, bara skummat igenom lite, men det verkar finnas massor av bra saker att läsa om! Tänkte jag ska sätta mig ikväll och läsa lite mer noga :)


Bildbomb 2/2

Här kommer resten av bilderna från när Ideal var lös på ridbanan :) 















Svar på kommentar!

Natalie om 4. Det här är jag bra på:
På vilket sätt är han svårriden? :D


Han är svårriden på det viset att han är inte som alla andra hästar. han måste ridas på ett speciellt sätt, det går inte riktigt att förklara faktiskt :P Men en ryttare som andrig ridit honom förut har jättesvårt att tex få honom i form och framförallt fatta galopp XD  man måste liksom ha små knep för att få honom gå som man vill och det tar ett tag att hitta dom knapparna så att säga! 

Man kan säga att han är lat utan att han springer saktare. Han kan ALLA knep för att komma undan, eftersom han är tränad till så hög  dressyr så sätter han press på att ryttaren verkligen kan. Annars kan det lika gärna vara, enligt honom. Så man måste rida till 110% för att få honom att anstränga sig! Vilket är jobbigt att göra ett helt ridpass! haha. 

Kan sammanfatta lite snabbt för det kanske blev ett vrrigt inlägg!
Han är svårriden för att han har kommit så långt i sin utbildning och därför vet han vad man ska göra för att slippa det jobbiga. Man måste rida till 110% hela tiden och tänka på att försöka lista ut vart hans "knappar" sitter. Det krävs alltså att han HELA TIDEN är mellan hand och skänkel, för då kan han inte komma undan på samma sätt. 

Hoppas svaret dög :)



Klipp dags!

Äntligen har jag ryckt den långa manen! Blev nästan lite för kort men den växer ju ut igen sån tur är! :)


4. Det här är jag bra på

Ja ni.. vad är lilla Emma bra på egentligen? Det var faktiskt något jag har svårt att skriva om! Men jag antar att jag är bra på att rida min egen häst. Eftersom han är svårriden och det är den enda häst jag rider så jag kan honom innan och utan. Jag vet vart alla "knappar" sitter på honom som vissa andra som rider honom inte vet. För han funkar som sagt inte som alla andra hästar.

Man kan kanske säga att jag är bra på att förutsäga hur han kommer reagera på vissa saker och när och hur man ska använda sig av vissa hjälper och övningar. En del övningar som funar hur bra som helst på andra hästar funkar inte alls på honom. Det är därför jag har så himla svårt att rida andra hästar. Jag känner mig som en nybörjare när jag sätter mig på någon annans  häst. Ibland kan jag inte ens få hästen i form.... Men min egen häst tränar jag övningar som är på grand prix nivå (kanske inte gör alla rörelser perfekt, men vi gör dom i alla fall ) Så det är lite pinsamt ibland faktiskt.. haha 

Kom faktiskt på en till sak jag tror jag är ganska bra på, det är att jag ser EXAKT när och vad folk gör för fel när dom rider. Om jag står och tittar på någon som rider ett dressyrpass kan jag säga EXAKT hur ryttaren ska göra för att det ska se bra ut och hur det ska kännas bra. Ibland känns det nästan som att jag ka träna folk bättre än vad jag själv rider.. haha 
Men det finns faktiskt ganska stora fördelar med att jag är bra på att se vad som är fel. För jag brukar ju flma mig själv när jag rider ibland. Och då kan jag se EXAKT vad det är ja behöver ändra på :) 


Bild från förra våren! 



Gårdagens ridpass

Igår red jag ut på ängen tillsammans med johanna och Wille. Jag jobbade bara Ideal ca 15-20 min i trav för han måste ju få chansen att komma igång nu efter vaccinet då han vilat ett par dagar. Ibörjan var han ganska så stel, men inte så konstigt eftersom han inte ridits ordentligt på en vecka! Men vi började lungt med att han bara skulle sänga huvud och hals. När jag kände att det gick bra så kortade jag formen lite och arbetade med att ha honom mellan hand och skänkel och att han skule mli mjuk. Och det gick riktigt bra så jag gav mig med traven och lät honom galoppera i lättsits ett par minuter. Det tycket han var superkul :) Full fart haha!




Hjälpbreda? Eeh... nej!

Jaa, såhär kan man oxå ligga! Varmt och skönt, OCH väldigt mycket i vägen! 

Meeeeen söööööt






Dagens vill ha

Vill ha dom här röda helskodda ridbyxor ifrån Hööks! Älskar ju rött! Så dessa ridbyxor verkar vara något för mig! :)

Dom kostar 679 kr, det är mycket pengar visst... Men å andra sidan är ju det vad ett par lite bättre ridbyxor kostar. Och dom är ju endå helskodda, så jag tycker inte dom var så dyra :) Även om jag inte har råd med det, haha! MEN, man fyller ju år om inte allt för länge ;) 

Hiss till dom!



Veckans blogg-tävlingen avslutas på fredag!

Ja, på fredag under kvällen så kommer veckans blogg tävling att avslutas, och under lördagen kommer det upp vem som vann!! :) Glöm inte att anmäla er!

Alla har lika stor chans eftersom jag lottar ut vinnaren!!


Det går bra att kommentera i detta inlägg eller på denna HÄR länken! 




Gårdagens skogsmulle outfit!

Igår tog jag en kortis promenad med Ideal eftersom han fortfarande inte blivit dålig av vaccinet! Han var lika pigg och busig som vanligt :) Skrittade på en skogsstig och hoppade jättediken! Plutten ÄLSKAR att hoppa diken XD Han typ börjar galoppera efter varje dike fast det är granar och träd över allt :P 



Bildbomb 1/2

Här kommer lite mer bilder på när Ideal fick springa lös på ridbanan här om dagen :) 

















Om ni undrar varför nästan alla bilder är tagna får ett varv, så är det för jag tycker han blir mycket snyggare när man har man sidan mot kameran!

Bilder på gamla hästar

Fick förfrågan om jag hade fler bilder på mina gamla ponnysar, jag har tyvärr bara två bilder till! Men det är väl bättre ä inget ellerhur ? ;)


Bild på mig och en B ponny jag red in. Hon hette Cloetta! Och ja, kolla hur jag har hjälm spännet. Jag hde någon konstig fobi när jag var liten att så fort jag hade den där hjälm remmen under hakan fick jag kräk reflex, så jag verkligen kunde inte ha den ordentligt.. haha 



Bild på min B ponny Coolt när han vann nån upplands utställning. Blev typ finaste dartmor i uppland eller nått sådant :) 


Tänkte även jag ska visa ett par bilder på våra unghästar som vi hade förut! En av dom var Carlos. Han var en supefin dressyrhäst. Eller han BLEV en superfin dressyrhäst. Han var värd ca 800 000 när han var 5 år. Men vid försäljning hade han en lös benbit så vi fick inte alls dom pengarna.. Tråkigt! Men oj vilken underbart fin hingst han var!!!! Dock för vild för mamma så hon vågade inte varken rida in honom eller ha kvar honom så han åkte till en tillridare inan försäljning. 

Carlos som bäbis


Carlos på 3 års testet




Tillridaren Johan ride 


Bild på våran andra unghäst Rubin! Som senare avlivades på grund av hjärt fel :( Synd, för det skulle ha blivit min häst och han var väldigt fin och duktig på slutet.. Miss him!!!


2. När & varför jag började rida

Jag vet faktiskt inte när jag började rida, men jag har ridit så länge jag minns. Alltså sen jag var typ 3 år kanske? Vet faktiskt inte.. Men jag lånade min första häst, Billy Boy när jag var 4 år om jag minns rätt! Sen när jag var 5 och 6 fick jag mina två egna ponnysar som jag hade från jag var då ca 5 -6 och sålde dom när jag var typ 13. Älskade ponnyer! Vi hade mycket kul vi ;) Många avåkningar och grustuggningar blev det.. Men på slutet var dom värdens snällaste ponnysar :D 

Varför jag började rida... ja, det bara blev liksom så, mamma red, vi hade egen gård och mossor av hästar och mamma satsade mot toppen. Så självklart hängde jag på? Det var liksom inget snack om saker :) Jag älskade hästar redan från... ja så länge jag minns helt enkelt, och sen dess har det ALLTID varit häst <3 

Jag har alltid tjatat på mamma om att rida mer o mer o mer o mer... Var inte ens nöjd när jag hade ridit 4 hästar på en dag, vilket jag gjorde nästan varje dag under flera år då jag hade två egna ponnysar, och lånade en D ponny. plus att jag ibland red på Ideal och nån av våra unghästar. Men jag blev aldrig nöjd :) Haha.. Låter rätt bortskämd... Antar jag var det på den tiden oxå! Men jag kan trösta er med en sak, det var inga fina hästar jag hade, jag fick verkligen kämpa till 110% med dom! Den enda som faktiskt var fin var Ideal ;D 

Bild på mig och min första låneponny Billy Boy! 




När Ideal var lite äldre

Här får ni nu resten av bilderna på Ideal från förr i tiden ;) Dom här bilderna är tagna när han är runt 7 - 12 år!
Det är mamma som rider på alla bilder.

Laget vann div 2 


4 i någon medelsvår klass Vet inte riktigt vilken










2a i ST George tror jag.







Någon var busig idag!

Ideal verkar faktiskt inte bli dålig av vaccinet denna gång! Förut när han fått har han alltid blivit hängig och fått feber, men han visar inget alls nu! Skönt!! Så idag fick han springa på ridbanan lös en liten stund :) 

Här har ni två smakprovsbilder! Resten kommer en annan dag! Har så hiiimla mycket bilder att visa er så jag hinner inte med alla!
Kan ju inte lägga upp typ tre bildbomber per dag !? Eller vad säger ni? ;) 





Kvällens planer

Kom just hem från skolan och ska nu ut och träna en stund! Känner verkligen jag måste komma igång bränna lite fett!!! 

Sen blir det stallet, tänkte jag ska ta en promenad med Ideal om han inte är dålig, eftersom han fick vaccin här om dagen och han brukar kunna vara dålig ett par dagar efter det! Så om ni undrar varför jag inte skriver nått om ridning nu så är det för han inte rids på ett par dagar efter vaccinet! Men i alla fall så ska jag ta med mig kameran till stallet så det kanske blir några promenad bilder ;) Hade även tänkt att jag ska putsa träns, kandar och sadel!! :) 


Saknar SOMMMARRRRR!!

3. Det här behöver jag träna mer på

Till att börja med, jag kommer inte att ta den där listan i ordning. Utan jag tar ett numer av det jag känner för att blogga om! Hoppas det är okej för alla :)


Något jag faktiskt måste träna mer på är mi sits, även om den kanske ser ganska bra ut på bilder och så, så är den egentligen inte bra. För jag spänner mig lätt, vilket absolut inte är bra eftersom även hästen spänner sig då. Men detta gäller bara nedsutten trav, annars tror jag min sits är ganska bra. Men i nedsutten trav bara funkar det inte... Jag spänner mina lår allt för mycket.

Måste även träna på att sitta stilla med benen i nedsutten trav. men jag antar att det kommer utav att jag spänner benen. Jag brukar ofta rida nedsutten trav utan stigbyglar, för då upplever jag att jag kommer in i hästens rytm och att mina ben blir me stilla. Tror att jag även slappnar av en aning mer i benen då. Så för mig är det ett ganska bra sätt att öva min sits på.

Jag brukar oxå rida med Perfect Sit bågen ibland som jag lånaar av Maria. Den funkar oxå bra, kanske inte för att få mig att slappna av, men för att få mig komma in i hästens rytm. dock använder jag den inte så länge eftersom jag upplever at man blir stelare i handen av den, och då kan ju även hästen bli stel.

Men för att sammanfatta det hela: Jag behöver träna mer på attinte spänna låren i nedsutten trav, och att mina ben och fötter ska vara mer stilla! för att förbättra detta rider jag ganska mycket utan stigbyglar och ibland även med Perfect Sit bågen!


 


Veckans blogg tävling!


(Skriv oxå med länken till ditt inlägg om du lägger upp denna bild på din blogg)

Jag vet att det inte ser ut att vara en bild, men högerklicka på texten ovan så får du se att det är en bild ;)

När Ideal var liten

Har hittat mammas album med MASSOR av bilder från när Ideal var allt ifrån 3 år till ca 12 år. Tänkte bjuda på lite bilder när han var unghäst först. Så får ni bilder från när han var lite äldre imorgon! :)

Det är mamma som rider på alla bilder!






























Yeey

Titta vad jag köpt! Glad tjej!! :) har just provat den och den uppfyllde sin funktion mycket bra! :)
Volumaster heter den och kostade 295:- Den gav mig en otrolig volym faktiskt bättre än jag hoppats på! Happy!!

Nu ska jag till stallet! Ikväll kommer jag bjuda på något kul, så håll utkik ;)

 

 


Bakat eget hästgodis!

Nu är det andra gången jag gör eget hästgodis, och Ideal tycker det är gott :) Visst, kanske inte lika gott som en morot och ett äpple, men han tycker det är ganska gott endå ;)

Såhär gjorde jag:
  • 2dl havregryn
  • 1,5 dl grovmjöl.
  • 0,75 dl sirap
  • 1 äpple som jag rev i småbitar och blandade ihop allt till en deg! Den ska vara ganska hård.

  • Sen gjorde jag små bitar av degen och la på en plåt. Dom bör inte vara mer än en halv cm tjocka. och jag föredrar att göra dom ganska små.
  • Sen satt jag in dom i ugnen på 180 grader.  Hade dom inte inne så länge, men tills dom blev lite gyllenbruna. ca 20 min kanske. Beror lite på hur stora man gör dom, men när dom börjat bli lite hårda i ugnen och dom fått en lite brun färg på kanterna så bör dom va klara :) Ha dom inte för länge inne bara för dom blir lätt brända på kanterna!
Havregryn och mjöl
Och sirap & rivet äpple
Färdig deg
Redo att gräddas!


Färdigt! :D


Dagens fråga!


Dagens vill ha!

Vill ha denna krustång från Björn Axen. Har ju sånt problem med att mitt hår blir sååå platt hur mycket jag än tuperar det och hur mycket hårspray jag än använder.. Det enda som funkar är när jag lockar håret med plattången, vilket tar typ fem år.. och vem har tid med det en tidig morgon innan skolan? Inte jag i alla fall..
Så därför har jag tänkt införskaffa mig denna! Men den är dock inte gratis....... :(


1. En bild på favorithästen

Min älskade häst! Älskar dig mer än nått annat! Kommer aldrig få någon finare häst än dig, hur länge jag än letar!


30 kommande inlägg

Hittade den här listan, med massor av tips på inlägg. Så jag tänkte mig att jag skall följa denna lista! Kanske inte kommer upp ett inlägg om dessa saker varje dag. Men tänker använda mig av den som en "mall" när jag har slut på ideer ;)

1. En bild på favorithästen
2. När & varför jag började rida
3. Det här behöver jag träna mer på
4. Det här är jag bra på
5. Favoritbilder jag tagit
6. Alla hästar i stallet
7. En sak som aldrig får hända!
8. Min största rädsla inom ridsporten
9. Någon du skulle vela byta liv med för en dag, och varför?
10. 10 saker du inte visste om mig
11. En låt som påminner om en häst du älskar
12. Min favoritgren
13. Min högsta dröm
14. Saker du gör vardagligen (i stallet och till vardags)
15. Varför får hästar och ridning mig att må bra?
16. En bild som gör dig lycklig
17. Låtar som jag lyssnar på när jag är arg,ledsen och glad
18. En bild jag aldrig publicerat förut
19. Bild på min bästa vän och varför han/hon är det
20. Något jag vill göra
21. Någon jag vill träffa
22. Någon jag vill träffa igen
23. Hoppning eller dressyr?
24. Mitt motto
25. Någon jag träffar vardagligen
26. Hur mina vänner beskriver mig
27. Såhär vill jag att mitt liv ser ut om ca 20 år
28. Någon som älskar dig
29. Någon jag skulle riskera livet för
30. Mitt mål med ridning

Tips på ridövning




En smart grej!

Jag som ALLTID fryser om mina ben när jag rider, men hatar att ha tjocka byxor på mig, har uppfunnit världens smartaste grej! och dessutom SUPER billig!!! Det handlar alltså om att jag har sytt och designat en filt att sätta runt midjan som sedan ligger ner över benen så man inte fryser, men slipper tjocka byxor! :)
  1. Jag köpte en fleece filt på Ikea för 10 kr
  2. La filten dubbel och sydde ihop den.
  3. Gjorde ett hål i den på mitten eller lite mer åt ena hållet.
  4. Och sydde längs med hålet så att fleecen inte töjer sig.
  5. Sen är det bara sätta på sig den som en "kjol"
  6. KLART!

Och allt kostade BARA 10 kr! Om man skulle köpa något liknande som var färdigt skulle det kostat flera hundra kr!
Men för visso, tid är pengar. Men det tog mig bara 30 min att göra den så det är endå värt tycker jag! :)
Jag använde den dagligen i vintras, och jag frös ALDRIG om benen. Så jag rekommenderar starkt till er som lättfryser om benen att faktiskt göra denna smarta grej! :)



Ni är bäst!

Ville bara säga att igår blev det besöks rekord på min blogg! Tidigare rekord var 46, nu blev de 47 ;)

Tack för ni är så bäst!!! :D


Har man en söt katt elleeeeer??

Han ska då alltid vara med överallt.. haha

Dagens outfit

Idag blev det bara en skritt tur ut i skogen eftersom han jobbade ganska hårt igår. Men han verkade endå lika pigg och glad som vanligt, även fast det regnade och blåste som fan när vi red..

Massor av läskiga saker träffade vi på våran tur oxå, så som en hund som tränade typ attack på en människa som har sån där stor jätte handske på sig.. En lastbil, främmande hästar, fladdrande påse och en kille med barnvagn :P Lääääääskiiiigt tyckte ideal :P Framförallt den där lilla lilla plastpåsen, den var nog värst.. haha tänka sig, livrädd för en plastpåse men cool lugn när det kommer en lastbil...?? Men men så kan de va! ;)


Hästens bön


Hittade även detta bland gamla bilder!

Ni vet förut när jag visade bild på Ideal i hagen när han var typ 4? Jag hittade oxå en bild från våran första tävling i Tierp! En LB:1. Hihi jag var 9 eller 10 år på den där bilden :D Ser endå ganska stor ut måste jag säga? :O Men jag var alltid lång som liten, bara nu till äldre dagar som jag stannat i växten... :( 

Jaja, det var i alla fall kul att hitta denna bild! Men jag veeet, det ser inte bra ut alls! Men tänk efter, hur lätt är det egentligen för en 10åring som är van att rida B ponny och rida en stor häst på 163cm???? För visso hade jag tränat lite, men det är endå svårt att rida en så stor häst när man själv är så liten! ;)


Svar på kommentar!

Sophia om Vad tycks?:
hur/var har du gjort den rörliga headern?

Svar: Jag har själv just ärt mig att göra dessa rörliga bilder. Jag lärde mig från den HÄR bloggen. Men jag kan endå förklara hur jag gjort :)

Först gjorde jag dom två bilder som jag vill ha i Photoshop. Sen gick jag in på Window uppe i menyn och valde animationer. Där ska man kunna animera bilderna man vill ha, så kan man välja hur länge dom ska visas och i vilken ordning osv. Det som är lite klurigt som jag inte fattade först.. var att bilderna måste som ligga i varann för att det ska gå att göra en animering av det.

Sen är det oxå vikigt att man sparar animeringen i den bildstorlek som man ska ladda upp den i på bloggen alltså tex 900, eller 700. Och att man sparar den som GIF fil, annars funkar det inte.
Sen lägger du bara upp bilden som vanligt på bloggen :)

Hoppas svaret duger :)


På biden är det bara halvfärdigt, men ni fattar :)


Utverdering av dagens träning!

Det fick bli kandaret. Och allt kändes skit... Skulle tagit tränset och ridit igenom honom istället.
Vet faktiskt inte riktigt vad jag ska säga om dagens träning... :/ Det kändes dåligt, han tog inte bettet, gick ur form då och då och fibblade med tungan... Ungefär så kan man sammanfatta dagens träning.
Men det fanns endå stunder som jag tyckte att det kändes ganska bra. Det var när vi red en 20 metersvolt med en bom, och sen i den 20 metersvolten lägga en 10 metersvolt. Där kändes han ganska fin stundtals med ganska bra tryck i sig. Men det var väldigt mycket upp och ner ridpass, ibland gick de helvete, ibland gick det bra och så vidare. 

Övade även på lite slutor på diagonalen, fick endå till några bra i ena varvet, det enda som saknades var det riktiga trycket. Han blev en aning loj men utöver det kändes slutorna riktigt bra, åt minstonde i ena varvet haha! Bara jobba vidare ;)
Sin bara att jag skulle avsluta med ett dåligt ridpass, för nu på lördag får han vaccin och han måste vila ganska länge efter det för han brukar kunna bli ganska hängig efter vaccinet! Synd, jag som är så taggad på träna. Och jag vill ju bara ställa allt till rätta nu efter det här dåliga ridpasset.. Men men, sånt är livet!

Vad tycks?

Nu har jag äntligen lyckats göra klart nya headern, så vad tycks? :) Är faktiskt ganska nöjd! :D



Gemensam träning

Ikväll ska vi ha våran så kallade gemensamma träning i stallet där Maria tränar alla samtidigt, dom som vill vara med. Och det är gratis, en kul grej liksom :)

Oftast blir det ju dressyr eftersom nästan alla i stallet rider mest dressyr. Ibland har det varit markarbete och hinder, men det har jag aldrig varit med på.

Men ikväll ska jag va med, får se vad det blir får något. Men antar det blir dressyr :D Sitter här och funderar på om jag ska ha kandar eller träns............ Vill rida med kandar men känner att jag borde ha träns, eftersom ajg red med kandar igår, men det var ju så kuuuul!! Jaja, får se hur jag gör :) Updaterar er ikväll om hur det gick :)


Glöm inte...

Att Följ min blogg med Bloglovin 


Ridpasset med Wille för ett par dagar sen

Red ju som sagt Wille här för ett par dagar sedan, höll mig på ridbanan eftersom jag ville inte ge mig ut i skogen när jag inte känner honom!
Men jag började i skritt med att försöka få honom lösgjord och böja sig för inner skänkel, men han bara stretade emot med huvudet! Så jag beslutade mig för att flytta honom ut från en liten volt och öppnor på långsidorna. Tillslut kom han loss faktiskt ganska bra i skritten. Så han fick sträcka på sig ett par varv.

Sen började jag trava honom lite, kändes som vi var tillbaka på ruta ett igen.. haha. Men började då med att flytta honom för inner skänkel ut från volten och öppnor på långsidan. Tyvärr blev han lite springig så fort jag nuddade honom med skänkeln. För visso är det bra när dom är känsliga för skänkeln, men detta var liiiite väl.. Men jag försökte vara så försiktig jag kunde och efter en stunds jobbande med traven gick han riktigt fint och skummade ordentligt i munnen! 

I helhet tycker jag det gick sådär, men en sak som var bra, det var att det va som en ny häst på slutet av ridpasset.   Så jag känner mig endå nöjd med vad jag åstakommit :)


Johanna och Wille
image description

En gång i tiden fick jag också beta dom gröna ängarna...

Det här är den enda bilden som finns kvar på Ideal när han ca 4år. Han har inte förndrats det minsta! haha :D 

Men som ni ser betar även Ideal på dom gröna ängarna på den tiden... Men det var inte många år han fick gå på dom gröna ängarna innan vi insåg att han fick fång av att äta bara lite lite gräs :/ Stackaren har alltså gått i grushage sen länge tillbaka. ellerinte helt och hållet grushage, men han får gå i en hage som inte har så mycketgräs och den måste vara HELT nerbetad innan han får gå in i den. Tycker faktiskt riktigt synd om honom som inte får äta gräs. Hästar är ju gräsätare och mat är det bästa Ideal vet. Framför allt gräs, när man låter honom beta ett par minuter på sommaren kan man knappt slita honom från gräset, han verkligen älskar det! Men han får inte...


Ideal när han var ca 4 år, på sommarbete 

Nån som vet?

Såg att Matlda Holmström hade köpt sig ett objektiv + stativ till sin iphone. Jag undrar nu är:
Är det någon som har ett sånt och vet hur det är att filma med????

Jag har ju en jätte bra symstemkamera, så jag behöver ju det inte för att fota med, men jag har ju ingen filmkamera, så jag undrar alltså om det blir bättre kvallite på filmen om man filmar med Iphone och har detta objektiv!! Om någon har, SNÄLLA svara på frågan!

Häst? Eller kanske lermonster...

Hahaha.. Ideal var mycket vacker idag när jag skulle ta in honom! OOOJJ Så han hade grisat ner sin mule i lera! Aldrig varit med om nån häst som varit SÅÅ lerig om nosen alltså...!!! Det bara droppade lera om underläppen på honom! 

Kolla skillnaden mellan underläpparna så kan man förstå.. haha

Som sagt, GRIIIS  

Sjukling...

Har varit förkyld nu i en vecka! Var lite bättre på påskafton och i söndags, sen har det gått utför igen... Igår hade jag så ont i huvudet att jag inte visste vart jag skulle ta vägen, och inga tabletter hjälper! Så idag är jag hemma från skolan och hoppas på att må bättre till imorgon!


Men nu ska jag käka frukost sen vidare till stallet och ta en skritt tur på Ideal. Det var egentligen gårdagens plan oxå, men jag klarade verkligen inte det med tanke på min huvudvärk :/
Hoppas på att det inte kommer något regn när jag ska rida.. Ser mörkt ut men man kan alltid hoppas :D



PS till dig som undrade när svaren kommer upp om frågestunden! Jag kan säga att jag fick inte in en enda fåga så då är det svårt att svara på något!

Vad jag har för djur?

Jag fick frågan om jag har fler djur än bara häst, och det har jag! Massor..
Just nu har vi ganska några djur mot vad vi hade tidigare. Har haft runt 24 katter när vi bodde på egen hästgård. Hade under den tiden oxå 17 kaniner. Jag tävlade hoppning med dom, det var skit kul :D 
Och så har vi haft tre st hundar, men tyvär så har vi ingen längre!


Djuren vi har just nu är:
  • En häst, Ideal! <3
  • Enkanin, Muffin
  • Och sex katter hos pappa, Briar, Tussie, Nasse, Sigge, Krämie och Pelle.
  • Och hos mamma har vi en katt, Sixtern.
Tyvärr har jag inte bild på alla djur, men jag visar några i alla fall :)
Ideal <3

Tjockis Tussie

Tjockis Tussie

Nasse

Pelle, den där bilden förklarar EXAKT hur Pelle är, han ligger ooch sover i mitt rum HEEEEELA tiden haha
Och till sist Sixtern, katten hos mamma.

Perfrct sit

Perfrct sits bågen är något jag tycker lite blandat om faktiskt, men det mesta är nog possetivt! Det är jättebra att ha en sån båge på sig när man rider för att lära sig att sitta rätt på hästen då såklart..! Och jag måste säga att när jag har ridit med den en stund och sedan tar av mig den så känner jag STOR skillnad på min sits, känner mig lättare på något vis. Men jag antar att det är ju för att man kommer upp och rätar på sig mer. Så att jag tycker att bågen är mycket bra att rida med, MEN inte för ofta, och man måste tänka sig för när man rider med den!

För man kan bli väldigt fast i handen och armarna när man rider med den, och då måste man se till att man inte blir för fast i handen så att det skadar hästen! Alltså att man tänker på att vara mjuk i handen så att hästen inte blir stel och spänd.  

Så enligt mig är bågen superbra! Men man ska ha i åtankarna att man ska tänka på att vara mjuk i händerna och att inte rida med den för ofta. Mitt tips är att rida med den max 15 min per ridpass. Och då rekommenderar jag att man gör det under uppvärmningen, för när man har hittat den där sitsen så brukar det följa med resten av ridpasset även fast man tar av sig Perfect sit bågen!

Jag äver själv inte perfect sit bågen, men Maria i stallet har en och jag har lånat den ett fåtal gånger och är supernöjd med hur den har påverkat min sits, dock borde jag använda den oftare!


Bilderna är lånade från Google.se

Kvällens stallplaner!

Nu sitter jag här i skolan och har marknadsföring! Men snart bär det av mot stallet!
Eftersom jag oxå ska rida Wille idag, Amandas häst, så kommer det bli en helkväll i stallet. Så jag kommer nog inte hinna blogg nått mer ikväll, men har ett tidsinställt! ;)
  • Först ska jag mocka och fixa mat både till Ideal och Wille.
  • Sen blir det en tur i skogen på Ideal, mest skritt tror jag. Bara en kortistur eftersom jag ska hinna med två hästar!
  • Tror faktiskt att jag tar Wille en stund på ridbanan eftersom jag aldrig har ridit honom så vill lära känna honom lite innan jag ger mig ut! Blir bara en kort tur med honom oxå, vill ju gärna komma hem innan det är sovdags ;)

Bild på Wille och Amanda!

Hissar Hööks dressyrschabrak

Måste faktiskt hissa detta dressyr schabrak som är ifrån Hööks. Det finns oxå matchande benlindor i fleece att köpa till!
  • Det är supersnyggt.
  • Superbra passform efter hästen och sadeln.
  • Finns i flera olika färger.
  • Och är superbilligt
  • Kostar bara 199:-

Lite rörigt..

Som ni ser på bloggen så är den inte som vanlogt.. Jag råkade röra till det i kodemallen igår och lyckas fan inte ändra tillbaka det. Allt ser helt mongo ut så jag har fixat en ny design, men den är inte riktigt klar.. så att ni får nöja er med att det ser lite halvdant ut närmaste dagen! Sorryyyy!!!

Varför inte skrapa i luften istället?

La upp två bilder från den här videon igår, han är ju bara för söt! haha han vill verkligen ha godis! Men det roliga är att när han skrapar så gör han det aldrig på betongen som dom flesta brukar göra, utan han visar sina spänstigheter gnom att skrapa så högt som möjligt haha :P Han brukar kunn akrapa mycket högre med benet, men inte idag  :P



Dagens ridpass

Idag tränae jag Johannaen stund, för hon var i stallet när jag kom så tyckte det passade bra att träna henne lite då så att hon vet hur hon ska rida min lilla gris!

Började som valigt med att Ideal fick springa några varv på fri tygen för att komma igång. Sen började jag med att lära henne att man måste rida Ideal framåt, annars funkar inget als. Efter en stund så gick det lite bättre, då övergick vi till att hon ska träna sin sits, för hon lutar sig gärna lite fram och då blir han framtung. Men även det fic vi ganska bra pejl på mot slutet. Sist så fick hon prova lite passage, haha det tyckte hon var coolt ;) Och Ideal gör ju det mycket mycet bättre när man har någon som går brevid och petar på hans rumpa än när man sitter på själv och försöker göra de själv. 

Sen började jag rida, det var inte riktigt som vanligt i början. Han var lite loj och stel. Men Johanna kan ju inte Ideal så bra ännu så jag skyller inget på henne :) Ideal är svår att rida, han är inte som andra hästar. Det är ju i princip bara två ryttare som har ridit honom i hela hans liv, det är mamma och jag. Mest mamma då. Så man kan säga att Ideal är skräddarsydd efter mamma.. haha! Men man måsterida som mamma för att han ska gå bra. Och mamma har ju lärt mig så jag vet hur han fnkar. Det är därför jag tränar Johanna så jag kan dela med mig av allt haha.
Men åter till min ridning. Jag övade först 5 min på att få honom avslappnad, att han skulle ett varv sträcka ut halsen lång och lågt, sen ett varv upp med huvudet. Efter det så tränade jag hörnpasseringar. Känner att jag verkligen behöver det för jag slarvar SÅÅÅ med dom.. fy mig! Tyckte att han blev riktigt mjuk på slutet av att verkligen gå ut i hörnen så långt det bara går. Red inte så länge eftersom Johanna red ca 25 min oxå! Men på onsdag blir det öva mer på dom där övningarna som jag snott från Allt om dressyr!


Snälla mamma ge mig godis..



FAAAAN, så kan de gå...... :'(

Förut, så gick den där saken som man håler i när man drar upp drajkedjan på ridtöveln sönder, så de var en vass pigg som stack ut på den. Och dum som jag var tog jag inte bort den inna jag red. Så gissa vad!? När jag sen har ridit klart så jag jag 10 FETA rivmärken i sadeln efter den där jävla stöveln... Dom är typ 5-6cm långa och skit djupa så det ser förjävlgt ut.. FAAAAANN!!!!!

Sån tur är så är det ju en väldigt gamal sadel, men det har varit såååå välskött, inte ett enda rivmärke på den så att det är jävligt surt att jag nu förstört den!!!! För visso är sadeln väldigt ut nött på kåporna, men inte ett rivmärke, och så ska detta hända. Blir så ledsen :( Jaja sånt som händer!



Hoppfilm för länge sedan

Tänkte jag ska visa er en liten film från när jag och Ideal hoppar. Filmen är ca två år gammal. Då hoppade jag ganska mycket med honom faktiskt :) Nu har vi nog inte hoppat på ett år, haha!

Det första hindert ligger på nästan 120 om jag minns rätt. Dom andra på runt 90-1 meter.

Firar påsk framför IPhone

Ja vi hade ju lite besök här, och efter middagen satte sig alla (7 personer) och spelade IPhone spel. Kan säga att det var KNÄPP TYST!! Haha.
Det är så vi firar påsk i vår familj! ;)

Här syns dock bara 4 personer. Men såhär såg resten ut oxå haha


Värdelösa dagar...

Har varit ordentligt förkyld sen i torsdags så jag har tyo inte kunnat rida... Men sån tur är så hat Johanna ridit honom två gånger. I fredags och idag! Tur att han i alla fall får göra nått :)

Mina planer var att jag skulle rida dressyr imorgon. Men det lär ajg inte orka :/ Så får skjuta på det till tisdag, då ska jag testa dom där övningarna som jag skrev om i tidigare inlägg! Ska bli kul! :) Egentligen hade jag velat göra de imorgon, men hälsan går först! Blir väl bara att jag skrittar ut imorgon! 

Nu ska vi få gäster på middag så hörs ikväll! 

Saknar den fina sommarpälseeeeeen!!


Rundtur i stallet

För nån vecka sedan filmade jag lite i stallet. Jag förklarar även hur det ser ut och så i filmen :)

Ni får ursäkta att filmen är felvänd.. Men jag RÅKADE ha mobilen åt fel håll när jag filmade haha! Typiskt mig! :P Aja tror ni kan se hur det ser ut endå ;)



Glöm inte frågestunden!

Ikväll kommer jag att avsluta frågestunden! 
Så passa på att ställ alla frågor i DETTA INLÄGG!


Mitt nästa ridpass

Har gjort en liten planering med övningar inför mitt nästa ridpass. Har blivit lite inspirerad av tidningen Allt om dressyr. Har snott lite övningar därifrån som jag själv har skrivit ihop på mitt sätt.
Jag tänkte att jag ska skriva ut dom och ta med till stallet. Alltså jag har gjort en förkortad version av dom så att det går lätt att läsa igenom dom innan jag rider eller kanske till och med tar med mig dom ut!

Detta är bara några övningar! Har skrivit ihop säkert 8 st till! Men dom sparar jag till en annan gång att visa er ;)
Som ni ser så är detta bara bas övningar. Har tänkt jag ska öva lite extra på lösgjordhet och balans till nästa ridpass!




Uppvärmning

-Rid tre stora serpentiner över hela ridbanan.
-Försök få hästen att söka sig lågt, långt ner med halsen.
-Allt eftersom korta upp tyglarna lite och rid med lite mer svängning på serpentinerna. Till slut ska hästen  gå  nästan i halva 10 metersvolter.

 

  • Böj inte hästen för mycket eftersom han inte är varm ännu i början.
  • Ha inte för stora krav från början. Hästen kan inte jobba kall.

 

 

Att rida innanför spåret/timglaset. Balansövning

- Rid i trav på fyrkantsspåret och rid sett igenom varje gång efter en kortsida. Men rid inte enda ut till  kortsidan, utan rid 2-3 meter innanför spåret.
-Böj hästen ordentligt för innerskänkeln vid alla hörnpasseringar.
-Rakrikta hästen ordentligt när man rider snett igenom, för att träna upp balansen.
-Man kan även öka och minska om man känner sig redo för det. Man kan även göra halt vid X för att  aktivera bakbenen.
-Gör sedan övningen i galopp. Bryt av vid X och fatta ny galopp och hästen inte är redo för  galoppombyten. Men även om hästen kan galoppombyten kan det vara bra för bakbensaktiviteten att göra  övergångar.

 

  • När man rider innanför spåret håll hästen stadig på ytter tygeln så att hästen inte kan tryckasig utåt.
  • Se till att hästen böjer sig ordentligt i hörnen utan att han glider iväg.
  • Rakrikta ordentligt när man rider snett igenom. Fäst blicken på en punkt.

 

 

Lösgörande, 10 metersvolter

-Rid på medellinjen och lägg tre st 10 meters volter. En vid D, en vid X och en vid G.
-När du sedan kommer ut på långsidan rid lätt och låt hästen sänka huvudet långt och lågt och öka tempot  något.
-När man kommer till kortsidan, korta upp hästen, korta upp traven och sätt dig ner och gör samma  övning igen.
-Gör sedan övningen i galopp. Glöm inte att byta varv!

 

  • Glöm inte halvhalterna innan varje påbörjad aktivitet.
  • Böj hästen för inner skänkel i volterna, man kan även leda med handen om hästen har svårt att ställa sig.
  • Vrid på kroppen i den riktning du vill åt, det underlättar för hästen att gå dit du vill.

 



Bloggtips!

Tänkte jag ska tipsa er alla dressyrälskare om en super bra dressyrblogg!
Hon som driver bloggen heter Matilda Holmström och har två st hästar. En som heter Marron och hon är under utbildning. Och sin tävlingshäst Wanda. Har tävlar på Medelsvår A nivå och satsar mot Grand Prix. Man får följa hennes vardagsliv med hästarna och träningar och tävlingar!


Kolla in på hennes blogg, den är sååå läsvärd!!!


http://matildaholmstrom.se/


Ridschema V15

Måndag: Uteritt, antingen med bara skritt eller lite små arbete i så fall med fokus på öka och minska.
Tisdag: Dressyr på ridbanan med fokus på min sits och lösgjordhet/bakbensaktivitet.
Onsdag: Jag tränar Johanna? Jag ska träna henne någon dag under veckan, vet dock inte vilken dag än!
Torsdag: Eventuellt gemensam träning med resten av ställgänget för Maria.
Fredag: Vila
Lördag: Johanna rider eventuellt, annars blir det uteritt. Inga bestämda krav ännu.
Söndag: Inga planer ännu, men antingen dressyr på ridbanan eller uteritt med dressyr skulle jag gissa på.

Alltså shit vad komplicerat allt har blivit..........

aa.. rubriken säger allt! Att tävla är fan komplicerat som fan! Förr i tiden när jag tävlade var det bara att fixa licens och anmäla sig till tävlingar. Nu är det en hel vetenskap man ska genomföra innan man får tävla. Man måste ju börja med att ta grönt kort vilket jag inte har.... suck. Innan det måste man vara med i en klubb och genomföra massa klubbtävlingar. tagit märke 3, visat att man kan hoppa, ta hand om hästar osv. När man först har bevis på att man kan alla saker som står på nått papper DÅ först kan man anmäla sig till en grönt kort kurs, och det är ju inte ofta klubbarna har grönt kort kurs heller så man lär ju få vänta typ fem år på det..


och när man väl genomfört det måste man skaffa licens till häst och ryttare. Man måste sckicka in fem miljarder papper på hästen känns det som, och man måste aktivera det VARJE år!? Samma gäller ryttaren.. Och det är massa olika licenser för vad man ska tävla osv... Vafan ska det va så bökigt för???? Blir faktiskt riktigt ledsen över hur svårt och DYRT det är. Tex barn, som inte har föräldrar som bryr sig om detta, hur lätt är et egentligen för dom att fixa alla dessa saker själv!? Min morsa hjälper inte mig med ett skit vad gäller hästar längre, för hon skiter i det totalt. Och jag klarar fan inte av att fixa allt själv för jag fattar mig inte på allt nytt skit som dom kommer med.. Faan. Blir så jävla sur och ledsen på allt! Vill ju tävla, men det kommer aldrig hända. Inte under dom närmaste åren i alla fall. Aja Life is a bitch!


Saknar </3

Frågestund!

Nu kör jag en frågestund, fråga allt du vill veta om mig eller Ideal :)

frågestunden kommer att avslutas på söndag så kommer svaren upp på måndag! Om det nu kommer in några frågor vill säga!! Haha, men tveka inte att fråga om det är något som är oklart för er om mig, Ideal eller bloggen!

Ridtips från tidningen Allt om dressyr

Har tagit lite bilder ur tidningen Allt om dressyr på en del i ridningen som jag tycker är otroligt viktig och det skriver dom även här hur viktigt detta moment i utbildningen faktiskt är!




Utan en lösgjord häst kan vi inte göra mycket, utan en häst som har en egen bjudning kan vi inte heller göra mycket med, alltså MÅSTE det vara A och O i ALL ridning!



Gör så många övergångar undet ett ridpass som är möjligt. Detta kommer innebära att hästen blir lösgjord och för ett bättre undertramp med bakbenen. Men glöm ALDRIG att man ska även driva hästen FRAM i alla övergångar! Om man inte rider hästen framåt i en avsaktning kan man lika gärna avstå från att göra övergångar för det blir meningslöst om hästen "faller" ner i skritt från trav tex.


Samma gäller här, om du har gjort en ökad trav måste du DRIVA hästen fram och in i den samlade traven. Annars är övergången meningslös även  när det sker inom samma gångart.


Många av oss dressyrryttare använder oss aldeles för lite av markarbete. Det gör mycket för bakbensaktiviteten att trava och galoppera över ett par bommar.

DM kollektionen

Är så himla sugen på att köpa Dressyrmupparnas kollektion. Tycker att schabraken och benlindorna är SÅÅÅÅ snygga! Verkar dessutom sitta otroligt bra, säger alla som har köpt det i alla fall! Synd bara att det kostar faktiskt en hel del :/ Eller så dyrt är det ju inte egentligen, men för et fattig student är de dyrt!!!! Nått man får önska sig tills man fyller år helt enkelt.. bara 3 månader kvar ju :D Men jag skulle i så fall vilja ha den beige outfiten! Den är supersnygg :D Även den bruna är fin, men Ideal är ju brun så vet inte om det skulle vara så snyggt :/

Jag fattar inte hur folk kan gilla detta..

En sak som jag verkligen inte förstår är hur folk kan gilla att dressyrsadlar har så stora knästöd att dom går över benet, och att sadeln är så djup att det känns som att sitta mellan en kamels pucklar?! Jag fattar inte alltså... Man sitter ju helt fast!? och så sitter man så högt över hästen att man inte får någon kontakt med ryggen. Näst intill ALLA nya dressyrsadlar är byggda att man ska sitta stilla men istället sitter man FAST för att det är stöd överallt så man kan inte röra sig. Är det inte meningen att man ska rida så pass bra att man inte behöver alla dessa stöd???


Förr i tiden var alla sadlar så gott som platta (eller ja självklart fanns det ju stöd, men inte som dagens sadlar) Och inte satt man sämre för det? Snarare tvärt om tycker jag, då hade man tillräckligt med muskler för att vara stadig i sin egen kropp och därför kunde man oxå rida bättre. Jag har några gånger ridit i dessa "puffiga/fluffiga" sadlar med MASSOR av stöd, och jag kan inte ens sitta ner i traven utan att tappa balansen. Förra året när jag letade sadel till Ideal red jag i ganska många såna sadlar och jag gillade ingen av dom!! Jag satt för långt från hästen och kunde inte röra mig. Och det resulterade ju självklart i dålig balans och därför oxå att Ideal inte gick bra.

Men nu har jag ju hittat min kära Passier. Den är PLATT, eller inte helt platt men man känner sig fri och det går att röra sig och man sitter nära hästen även fast jag har fårskinnspadd! Det kallar jag sadel! Men det är ju oxå en sadel som tillverkades för kanske 15 - 20 år sedan, och dom är bra än! Det kallar jag SADEL!!


Kan säga att jag faktiskt rider bättre i en hoppsadel än i en dressyrsadel med alla dessa stöd överallt. Red ju i hoppsadel under tiden som jag letade efter att köpa en dressyrsadel och jag såg inget fel i att rida dressyr i en hoppsadel! Jag kände mig fri, kunde göra allt jag ville och satt endå hur bra som helst. Men ni får tycka som ni vill, tänkte jag bara skulle framföra MIN åsikt vad det gäller detta. 

Nya sadlar = super mycket stöd överallt!







Gamala sadlar = Väldigt lite stöd, alltså ganska platt = bra och fri sits!

Utbildningsskalan

Det är något som alla ryttare oavsett inriktning bör följa. Det är ovanligt få som faktiskt följer utbildningsskalan, i alla fall på lägre nivåer. Själv följer jag den inte direkt EXAKT, men jag brukar ha den i åtanke i alla fall så att allt inte blir helt åt skogen.


Sitter som sagt här och kollar igenom en gamal Equipage tidning där det står MYCKET intressanta saker om utbildningsskalan. Och hur viktigt det faktiskt är att ALLA följer den oavsett om man vill hoppa, rida dressyr eller vad man nu vill göra. Men jag har fått för mig att det bara är dressyrryttare som följer dessa saker. Inte hoppryttare? Jag vet inte om jag fått detta helt om bakfoten, men det är i alla fall intrycket jag har fått. Rätta mig gärna om ni hoppryttare har någon annan åsikt ;)


Här har jag tagit en bild från google som visar i vilken ordning som man ska träna upp sin häst. Man delar upp utbildningsskalan i tre olika nivåer, och dessa nivåer ser ni då på bilden för dom sitter ihop med ringar.
Brukar ni följa utbildningsskalan????

Mot stallet

Nu ska jag snart iväg till stallet! Känner mig AS sjuk och har sovit tp 3 timmar inatt men vad gör man inte för dom små älsklingarna!! Får se om jag orkar göra något med honom eller inte.. han skulle behöa röra på sig, men kommer int eorka rida i alla fall, kanske bara blir longering då en kortis, får se!
Sen ska jag i alla fall iväg tll Enköpin, ska vara där till måndagtror jag. Johanna kommer hjälpa mig att tahand om Ideal imorgon (fredag) Men på lördag och söndag ska jag åka ut själv! Men på lördag ska vi ju endå till uppsala och träffa släkt så då tar vi Ideal på vägen :)

Bilder från idag


Coolt

Tig en as cool bild när jag var ute och körde för nån vecka sedan. Det vräkte ner regn och himlen längre bort var helt svart, men endå lyste solen.

Detta är en mobilbild, och endå blev den så bra.


Hunger Games

Igår var jag, älskling, min lossas brorsa och hans tjej och kollade på Hunger Games! Riktigt bra film måste jag säga, det var en sån där film som verkligen fasnade i huvudet, tänker fortfarande på den :P Man fick verkligen bra inlevelse till hur deras verklighet var!
Klart sevärd!! :D







Hiss eller diss?

Jag brukar alltid klippa Ideals svans längst upp, tycker att det ser mycket bättre ut än om den bara sticker ut åt alla håll. Tycker det är "dressyrigt" eller vad man nu kan kalla det haha!

Tycker ni att det är hiss eller diss att klippa så??

https://cdn1.cdnme.se/cdn/7-2/2370190/images/2012/pic_196752067.jpg">https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/2370190/images/2012/pic_196752067.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/7-2/2370190/images/2012/pic_196752067.jpg%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-2/2370190/images/2012/pic_196752067.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/7-2/2370190/images/2012/pic_196752067.jpg%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/2370190/images/2012/pic_196752067.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/7-2/2370190/images/2012/pic_196752067.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/7-2/2370190/images/2012/pic_196752067.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/2370190/images/2012/pic_196770555.jpg" class="image">


Börjar bli sugen på att tävla..

Senaste tiden har jag kollat en del på folk som tävlar, läser bloggar om alla som tävlar och bla bla bla.. blir sååå sugen på att faktiskt tävla igen! var ju ett bra tag sen faktiskt. Har inte tävlat sen jag var 12 år typ, eller jo två st klubbtävlingar men inge mer. vill ut på riktiga tävlingar!!!! 

Är ju varken med i någon klubb, har grönt kort eller licens.. Så det är jobbigt att fixa allt måste jag säga, och dyrt lär det väl bli oxå, fattig som man redan är :S Men får se om jag ska försöka tävla nått till hösten eller om det får vänta ett år. Men det vore kul! Kanske kan vara med på klubbtävling där man inte behöver grönt kort eller licens haha :D


Bild från förra sommaren på en klubbtävling för Dannemora ridklubb. Vi red två st Kur klasser, en typ LB och en typ LA. Vi var inte direkt i form där.. Men vi vann båda klasserna med STOR marginal. Det var kul :) Haha det ser ut som att Ideal bara har ett öra på bilden, men tro mig han har två! XD



Bild från förra året oxå nä vi var med på en hopptävling (klubbtävling) Tror vi hoppade 70 och 80! Hans första hopptävling, och sista antar jag oxå :P

Duktig ponny

Sitter och kollar runt på olika dressyr tävlingar på Youtube och hittade denna video! Det är en C ponny som tävlar medelsvår mot alla stor hästar. Måste säga att det är bra gjort! :D



Dagens dressyrpass

Red ett ordentligt dressyrpass på ridbanan idag! kände att jag behövde jobba igenom galoppen idag, brukar alltid lägga den åt sidan nämligen, fy mig!
Men började med att skritta fram 5 min, sen travade jag utan krav på form ett par varv i båda varv sen jobbade jag honom mjukgörande i skritt ca 5 min.
Sen började jag jobba honom lång och låg i traven, som vanligt bara lösgörande i början med mycket tänk på att han ska aktivera bakbenen alltså öka - minska - öka - minska osv. gjorde det ca 10 min, och när jag kände mig nöjd blev det skritt paus.

Började sedan jobba med galoppen på en 20 m volt. först halvlång och låg med friskt tempo galopp ett varv - ett varv kort samlad galopp. så höll jag på ca 10 min i båda varven. vilket resulterade i att han blev väldigt mjuk. tyckte han förtjänade mycket pauser för jag brukar inte jobba så håt med galoppen normalt. Så jag skrittade mycket emellan. Men när jag var nöjd med denna övning gjorde jag en ny sak. Red på spåret med ställning in - ut- in - ut, i samlad galopp. På kortsidan fick han gå på ett par steg innan jag gick ut på kvartslinjen och skulle ha honom så rak ställd som möjligt med fokus på kort galopp med mycket energi. Det gick sådär, han blev en aning över tygeln ibland och det resulterade i lite vingligt. Men är i övrigt nöjd med hur det gick i galoppen!

Avslutade sedan med 5 mins jobbande i trav med skänkelvikningar, och han kändes jättemjuk så det gick bra :) sist men inte mnst skrittade jag av ut i skogen! Är ganska nöjd med honom idag, går framåt i alla fall ;) 


Visste ni att..

Ideal har nån sorts "måste göra grej" Haha. Varje gång jag ställer upp honom i gången så ställer han sig i kiss ställning och börjar kissa. Det tar aldrig fel alltså.. Varje, varje dag! Och jag vet ju exakt när han ska kissa oxå, så då brukar jag göra ett fösök till att istället ta in honom i boxen så att jag slipper torka allt kiss från gången, men gissa vad? Han kissar inte när jag tar in honom i boxen.. Brukar låta honom stå där 5 min för att han kanske gör det om en stund, men nejdå!!!
Då tänker man ju att han kanske inte är kissnödig längre, så jag tar ut honom igen. Och efter 1 min så ska han kissa.. Helt hopplös alltså, haha! Ibland bruka jag ha en hink redo i gången och ställa under honom när han ska kissa :D Brukar funka as bra. Fast det är ju inte så trevligt, men vem ORKAR torka kiss från gången exakt varje gång han står där? 

Ibland brukar jag ställa honom i spolspiltan så slipper man dock ha på massa torv på detoch sedan köra ut de, då är det bara att spola ner det med vatten ;)


Och när hovslagaren är där så brukar de ju ta lite mer än två timmar för han får lite special skoning. Och då kissar han MINST 4-5 gånger, gissa om det blir blött i gången!!  Och varje gång försöker jag med att ta honom till boxen, men icke ska han kissa då heller! Skum polle haha! Men älskar ju honom endå såklart :D 


Bilder från en uteritt för ett tag sen

För typ en vecka sedan så red jag ut med Johanna, men har faktiskt glömt att visa er dom bilderna! Men här kommer det några! Det är ju taget med mobilen så det är inte världens bästa bilder.


Hoppsan..

Satt just och kollade igenom lite tidningshögar som ligger i mitt rum. Och jag insåg att jag har samlat på mig en himla massor av hästtidningar från förra året och i år! Känns som jag ALDRIG köper hästtidningar!!!! Men uppenbarligen köper jag en hel del.. Men jag har faktiskt haft gratis prenumeration från ridklubben jag är/var med i. Vet inte om det har gått ut än haha men ska i alla fall inte va med där längre :)

Men jag fick i alla fall tidningen häst och ryttare där ifrån. Tycker inte det är någon hitt tidning direkt men jag brukar läsa igenom den och se om jag hittar nått intressant. För det brukar alltid finnas nått! Men ingen tidning slår Equipage och Allt om dressyr!!!!

 




Detta är inte alla tidningar heller :D

 

 


Fullspäckad helg!

Har verkligen haft det fullt upp denna helg! Var ju på fest hos Sandra igår. Och jag kan berätta att det var superkul :D Förutom att jag bara sov ca 3 timmar.. haha Men känner mig endå ganska pigg för att ha sovit så pass lite!!

Vi åkte hem idag rung 12. Var i stallet till halv 2 ungefär och så mockade jag + fixade all mat. Sen red jag ut i skogen med Amanda och Wille! Ideal tyckte som vanlogt att det var supermys! Tog även ett kortis på banan när vi kom tillbaka. Kan inte riktigt säga att det gick varken bra eller dåligt faktiskt!

Nu sitter jag här och ska plugga! Skit tråkigt.. :S Men det måste göras det med! Hoppas på att jag har tid och orkar lägga upp nått lite mer intressant inlägg innan jag går till sängen ;)
image description

Dressyr filmen för ett par dagar sedan!

Som sagt, det är inte perfekt, men det blir bättre o bättre i alla fall :) 




RSS 2.0